Qigong og energimedicin

Qigong er en ældgammel form for helsegymnastik, der stammer fra østen. Designet til at forebygge og helbrede sygdomme både på krop og sind (en form for energimedicin).
Det virker ved at lave langsomme stræk og bevægelser, som masserer og strækker muskler, bindevæv, indre organer og ikke mindst meridianbanerne, som kort fortalt er et energinetværk der ligger indeni og udenpå kroppen. Ifølge traditionel kinesisk videnskab og filosofi, kan kroppen ikke blive syg når energien flyder uhindret i og omkring kroppen.
Dvs at sygdomme starter i energikroppen. Så ved at optimere og vedligeholde den forebygger man sygdom. Men også hvis man har fået problemer, er det muligt at genoprette balancen med målrettede øvelser, der laves på daglig basis.

Og så er det en fantastisk dejlig og afslappende bevægelsesform. Da vi har fokus på både krop, sind og åndedræt i øvelserne, kommer vi i en let meditativ tilstand, hvor vi kommer under indflydelse af det parasympatiske nervesystem, den tilstand hvori kroppen kan regenerere, lade op og heale sig selv.
Derfor kalder man det også meditation i bevægelse, hvorfor øvelserne i høj grad også har effekt på det mentale og psykiske plan.

Energimedicin er andre former for energiterapi, som har udviklet sig fra andre traditioner. Indebærer også Qigong lignende øvelser, akkupressur, meridian stryg og -massage samt bank på forskellige organ- og meridian forbundne punkter.